Veranderingen door de avondklok

Maandag 08 februari 2021

In heel Nederland geldt vanaf dit weekend een avondklok. Van 21.00 uur 's avonds tot 04.30 uur 's ochtends blijft iedereen zoveel mogelijk binnen. Want het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Deze ingrijpende maatregel, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft ook gevolgen voor SEH.

Om in te spelen op de maatregel, hebben het hoofd- en jeugdbestuur en de Technische Commissie afgesproken dat er na 20.30 uur geen activiteiten meer plaats zullen vinden op het sportpark. De club vraagt dan ook aan alle betrokkenen om de trainingen tijdig te beëindigen, met ingang van 22 januari tot het einde van deze maatregel (woensdagnacht 10 februari*). Door op tijd te stoppen kan iedereen voor 21.00 uur bij huis zijn en riskeert niemand een boete van 95 euro. Voor sporten geldt immers geen uitzondering.

Het kabinet had eerst als voornemen om de avondklok al om 20.30 uur in te laten gaan. Na een discussie in de Tweede Kamer is dit 21.00 uur geworden. Dat half uur ‘extra’ is prettig, want hierdoor zijn er voor de jeugdteams geen wijzigingen nodig aan het trainingsschema. Als iedereen zich een beetje aanpast moet het met het huidige en bekende schema (zie eventueel publicaties) lukken. Let op: de eindtijd van 20.30 uur geldt voor iedereen!

*Update 9 februari: De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland.

Hoofd- en jeugdbestuur wijzen ook nog even op het belang van het openen en afsluiten van het sportpark. Dit geldt voornamelijk voor trainers en begeleiders: stem onderling even af wie het sportpark opent. En wie als laatste het sportpark verlaat: check even of de lampen uit zijn en doe de hekken op slot. Dit geldt ook voor de zaterdagen. Zeker in deze coronatijden is dat belangrijk!

De coronamaatregelen die de komende tijd blijven gelden, en van toepassing zijn op SEH, zien er verder als volgt uit:

* Sporten is nog zeer beperkt en alleen buiten mogelijk.

* Voor iedereen vanaf 18 jaar* geldt dat sporten alleen buiten mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. 

* Uitgezonderd zijn dus: kinderen tot 18 jaar*, sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van de eigen club voor hen blijft toegestaan.

* Naast de sportkantines zijn ook de douches en kleedkamers gesloten. Dit geldt ook voor de medische ruimte.

* Publiek is uiteraard ook nu niet toegestaan bij de activiteiten.

Op 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn.

*= De KNVB heeft bepaald dat spelers in de teams binnen de jeugdcompetities mogen sporten in teamverband en onderlinge trainingswedstrijden spelen tegen jeugdteams van de eigen vereniging op de eigen club. Dus ook jongens en meiden van 18 jaar die in een O19-team zitten!

Verkorte opzet vanaf 10 april?

Of en wanneer de competities weer kunnen worden hervat is nog niet duidelijk. Een verkorte opzet is nog de enige mogelijkheid. Dan liggen er nog twee opties open: 1. De huidige competities opdelen in halve poules, waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld en 2. Het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft. 

De KNVB heeft in de media door laten schemeren dat, om één van die scenario’s tot uitvoer te brengen, er voor de senioren A-categorie uiterlijk in het weekeinde van 10 en 11 april zal gestart moeten worden. Mochten de maatregelen langer duren en blijken dat de huidige scenario’s niet meer haalbaar zijn, dan worden de competities voor het seizoen 2020/’21 helaas definitief niet meer hervat. Er vindt dan ook geen promotie/degradatie plaats.

Met de eerstvolgende persconferentie hoopt de KNVB van het kabinet meer duidelijkheid te krijgen over eventuele versoepelingen voor de sport. Op basis hiervan zal uiterlijk in de week van 9 februari een besluit worden genomen over de hervatting van de competities.

Lees hier het antwoord op de veelgestelde vragen aan de KNVB.

Alle informatie over de maatregelen en richtlijnen rondom corona bij SEH is op één pagina terug te vinden: klik hier.

Vragen?

Mochten er vragen of suggesties zijn over bijvoorbeeld de maatregelen naar aanleiding van de avondklok, benader dan gerust een (Jeugd-)bestuurslid of het Hoofd Jeugdopleidingen.