Weer strengere maatregelen door lockdown

Dinsdag 15 december 2020

Het coronavirus grijpt nog steeds om zich heen. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. Dat werd maandagavond duidelijk in een toespraak van premier Mark Rutte. Ook voor de sport worden de al geldende maatregelen op een aantal punten aangescherpt. Gedurende de kerstvakantie en winterstop heeft dit wellicht wat minder gevolgen, maar de regels gelden ook nog voor langere tijd in januari als veel teams weer aan het trainen zijn.

Het belangrijkste verschil is dat volwassenen enkel alleen of met zijn tweeën mogen sporten, en alleen buiten. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten. De coronamaatregelen die de komende tijd blijven gelden, en van toepassing zijn op SEH, zien er als volgt uit:

* Sporten is nog zeer beperkt en alleen buiten mogelijk.

* Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen buiten mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. 

* Uitgezonderd zijn: kinderen tot 18 jaar, sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van de eigen club voor hen blijft toegestaan.

* Naast de sportkantines zijn ook de douches en kleedkamers gesloten. Dit geldt ook voor de medische ruimte.

* Publiek blijft niet toegestaan bij de activiteiten.

Belangrijk is dus ook dat het alleen buiten kan. Sportscholen moeten bijvoorbeeld ook dicht. Op 12 januari zal het kabinet beoordelen welke maatregelen na 19 januari nog nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De KNVB heeft 15 december meer bekend gemaakt over of en wanneer de competities weer kunnen worden hervat. De streefdatum van half januari zit er niet meer in. Daarmee ligt een verkorte opzet voor de hand. Dan liggen er eigenlijk nog twee opties open: 1. De huidige competities opdelen in halve poules, waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld en 2. Het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft.

Beide scenario’s zijn afhankelijk van de verdere besluiten van het kabinet en de tijd die teams nodig hebben om weer te kunnen ‘optrainen’. De definitieve keuze voor een van deze scenario’s en de concrete uitwerking ervan zal daarom pas na de persconferentie van 12 januari bekendgemaakt kunnen worden, meldt de KNVB in een Q and A. Dit geldt ook voor het vervolg van de diverse jeugdcompetities.

Lees hier het antwoord op de veelgestelde vragen aan de KNVB.

Alle informatie over de maatregelen en richtlijnen rondom corona bij SEH is op één pagina terug te vinden: klik hier.