SEH geeft zege alsnog uit handen

Zondag 29 september 2019

Het eerste elftal van voetbalvereniging SEH uit Heerde heeft aan het duel op en tegen ’t Harde één punt over gehouden. Na 90 knotsgekke minuten voetballen stond er uiteindelijk 4-4 op het scorebord, met ’t Harde en met name de neutrale toeschouwer als morele winnaar. Een hoofdrol was er met name voor arbiter Avci weggelegd, die er werkelijk regelmatig een potje van maakte en een groot aandeel had bij alle doelpunten van de thuisploeg.

Een aftastend begin van beide ploegen op ’t Harde, maar bij de eerste echte mogelijkheid van SEH was het wel meteen raak voor de Heerdenaren. En hoe: een soepel lopende aanval via meerdere schijven kwam voor de voeten van Robert- Jan van den Hoek, die koel uit de draai binnen schoot: 0-1. Wessel van der Most deed er enkele minuten na nog een schepje bovenop, door fraai een aantal tegenstanders uit te spelen en verfijnd raak te schieten over de keeper: 0-2.

De voorsprong was, zeker op dat moment, een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. De thuisploeg, onzeker ogend door een toch wel erg fragiele achterhoede en sluitpost, wist maar niet in haar spel te komen en het was ook niet onvoordelig voor SEH dat aanvoerder Bram van der Worp, toch wel de grote gangmaker, met name op eigen helft druk doende was om de lijnen uit te zetten, waardoor hij juist in aanvallend opzicht SEH niet echt in verlegenheid bracht.

Van ’t Hul begreep bij de thuisploeg dat er wat olie op het vuur gegooid moest worden en deed dit dan ook na plusminus 20 minuten spelen. Aan de zijlijn liet hij even het pootje staan met een opstootje als gevolg en her en der wat gele kaarten; maar daardoor wel weer wat meer beweging en spirit in het team, met na 25 minuten spelen daarvoor een beloning: 1-2.

Of de aansluitingstreffer had mogen tellen? Nooit, daar er sprake was van zuiver buitenspel, maar scheidsrechter Avci dacht daar als enige aanwezige op Sportpark Schenk anders over en keurde het doelpunt wél goed waardoor de spanning plots toch terug was. Voor hoelang? Nog geen twee minuten, want toen lag de bal aan de andere kant al weer in het mandje toen Erik Barneveld wel heel eenvoudig door de zestien kon penetreren en simpel kon afronden: 1-3.

Ook die stand stond niet heel lang op het ouderwetse scorebord, want na een half uur spelen was het ook al weer 2-3. Weer was het Avci die geen gehoor gaf aan een vlagsignaal van zijn assistent Houtman, en weer had het er alle schijn van dat er bij het doelpunt weldegelijk voordeel gehaald werd vanuit een buitenspelpositie.

Tot aan de rust toe bleef het, buiten opnieuw een opstootje om met wel of geen tweede gele kaart voor Van ’t Hul van ´t Harde, vervolgens relatief rustig op sportpark Schenk, waardoor beide ploegen met 2-3 aan de twee gingen. Na de rust wel de nodige mutaties aan de kant van SEH, waar Wessel van der Most niet verder kon wegens een enkelblessure en trainer Pascal Diender na een uur spelen ook Jeroen van der Laan naar de kant haalde. Hun vervangers: Dennis Bijsterbosch en Sander Draaijer.

SEH kreeg het in het tweede bedrijf wel moeilijker met de thuisploeg, waar inmiddels Ten Brink binnen de lijnen was gekomen en er daardoor wel meer druk ontstond op en rondom het zestienmeter gebied van SEH. Een beetje uit het niets viel misschien dan ook wel de 2-4, toen Van den Hoek na 65 minuten spelen vrij kon inkoppen bij de tweede paal en de sluitpost geen antwoord had.

Duel dan eindelijk gespeeld, vroeg een ieder zich af... Maar daar was zeer zeker geen sprake van. Helemaal toen de thuisploeg na 70 minuten een terechte penalty mocht nemen en Ten Brink zich aanmeldde voor dat klusje. Doelman Gert Jan Barneveld stopte de penalty in eerste instantie knap, maar ook bij die situatie vond Avci het nodig om in te grijpen: overnemen van de strafschop en een gele prent voor Barneveld, die bij de tweede poging de verkeerde hoek in ging en ’t Harde zo zag terug komen tot 3-4.

SEH kon zich op gaan maken voor een bloedstollend laatste kwartier, want zoals gezegd kwam er mede door het inbrengen van Ten Brink ineens veel meer voetbal in de ploeg bij ’t Harde en waren bij SEH bij een aantal pionnen de krachten toch wel aan het wegvloeien. Vrouwen en kinderen eerst bij SEH, dat gedwongen werd tot massaal verdedigen en ook Jeremy van de Beek met kramp zag wegvallen. In zijn plaatst voor de slotminuten kwam Harmen van Oene.

SEH leek het vervolgens te gaan redden en een zwaar bevochten zege te gaan veilig stellen, maar in de absolute slotfase (minuut 95) ging het dan toch nog mis. Een hoge voorzet kon bij de tweede paal relatief vrij ingekopt worden. Doelman Barneveld was kansloos, en kon zodoende tóch nog de 4-4 uit het netje halen.

Niet veel later vond Avci, na toch ruim tien minuten blessuretijd, het welletjes en floot hij voor de laatste keer van de middag. De thuisploeg vierde de late remise als het binnenhalen van een periodetitel en of kampioenschap, bij SEH heerste de teleurstelling dat het de overwinning niet over de streep kon trekken en bij een aantal doelpunten toch wel ernstig benadeeld werd door de scheidsrechter.

Voetballend gezien misschien een wel terecht gelijkspel, daar SEH het eerste bedrijf duidelijk de bovenliggende partij was en ’t Harde dat in het tweede bedrijf was. Zeker na het inbrengen van een aantal wissels bij de thuisploeg, waardoor de tandem Ten Brink / Van de Worp veel druk kon uitoefenen op de SEH-defensie en een doelpunt in de absolute slotfase misschien ook wel niet kon uitblijven.

Voor SEH zaak om met name vast te blijven houden aan het spel in de openingsfase van het duel en voor de rest dit duel snel te vergeten. Tijd om te blijven hangen in het krankzinnige duel is er overigens ook niet, want volgende week wacht de volgende tegenstander al weer. Dan mag SEH op bezoek bij CSV ’28 in Zwolle. Let op: aanvang van dat duel is 15.00 uur!

Opstelling SEH: Gert Jan Barneveld; Hein Dezijn, Rowin Moerenhout, Michiel de Gooijer ©, Jeroen van der Laan (59. Sander Draaijer); Jeremy van de Beek (85. Harmen van Oene), Sven Veldhuis, Mathijs Logtenberg; Wessel van der Most (53. Dennis Bijsterbosch), Erik Barneveld en Robert-Jan van den Hoek

Toeschouwersaantal: circa 250