SEH opnieuw te sterk voor buurman WZC

Zondag 17 maart 2019

Het eerste elftal van SEH heeft, nadat het eerder dit seizoen ook al zegevierde op Sportpark Monnikenbos, opnieuw gewonnen van buurman WZC. Op een volgepakt Sportpark De Eeuwlanden won de ploeg uit Heerde uiteindelijk vrij eenvoudig met 3-0.

Spektakel genoeg voor aanvang van de gemeentederby in Heerde. Een Team van de Week met schitterende SEH-vlaggen, uiteraard weer een Pupil van de Week én een aantal straffe vuurwerk cakes met daarin bijzonder harde schoten zorgden gezamenlijk voor een prachtig decor voor de beide elftallen. Onder het toeziend oog van naar schatting ruim 500 toeschouwers mochten zij het prachtige hoofdveld van SEH betreden.

En waar bij menig derby en/of duel met de nodige belangen, dat wordt aangevangen met het nodige rook en of knalwaar, het blijft bij meer kabaal en herrie vóór het eerste fluitsignaal, gebeurde er bij SEH – WZC op deze droge zaterdagmiddag van 16 maart gelukkig ook genoeg binnen de lijnen tijdens 95 minuten voetbal. En daar was ook alle aanleiding voor, want SEH was gezien het zeer teleurstellende resultaat van een week eerder in Veessen uit op eerherstel, terwijl WZC inmiddels is aanbeland in een fase in de competitie, waarbij het een serie zeer goede resultaten nodig heeft om nog weer enigszins uitzicht te krijgen op een toetje aan het einde van de rit.

Weinig echte verrassingen in de basisopstelling van SEH (met de weer terug gekeerde Sven Veldhuis in de basisopstelling en Frank Olthuis als aanvalsleider voorop in de plaats van de geschorste Sander Draaijer) , dat wel enigszins verrast werd door het strijdplan van uitdager WZC hanteerde vanaf de openingsminuut. Trainer Robert Slinkman koos er namelijk voor om meteen 'vabank' te gaan spelen, door te variëren tussen een 3-3-4 en 3-4-3 opstelling.

Daardoor was het in de openingsfase een aantal keren alle hens aan dek bij SEH, dat moeite had met het verdedigen van het mannetje meer wat WZC creëerde door deze speelstijl in aanvallend opzicht, maar toen trainer Pascal Diender via een aantal omzettingen de grip weer terug had op het duel, was het SEH dat tot de thee aan toe het spel bepaalde en ook de grootste mogelijkheden kreeg. Gesteund door de wind, die wederom een grote rol speelde deze middag.

De eerste goal voor de Heerdenaren viel vervolgens toch wel enigszins uit de lucht, toen Wessel van der Most het meest alert reageerde op een bal die uit een corner doorschoot richting de tweede paal en een klein tikje voldoende bleek voor de 1-0.

WZC bleef volharden in het toch wel met een stevig aantal pionnen aanvallen van het vijandige doel, maar vergat daarbij misschien wel dat daarbij de verdediging (zeker niet de sterkste linie) af en toe ernstig in verlegenheid werd gebracht door deze speelstijl en dus thuisploeg SEH. Trainer Slinkman besloot dan ook vrij snel zijn linksback te wisselen voor verdediger Demian Berghorst en te schuiven met zijn rechter verdediger Jan Peter Hulleman, maar die wissel bleek 'lood om oud ijzer'. Zeker toen ook laatstgenoemde handen en voeten nodig bleek te hebben om de SEH-voorwaartsen te kunnen stoppen en ruim voor rust ontsnapte aan een rode kaart, toen een pittige charge slechts resulteerde in een gele kaart.

Op dat moment had SEH overigens al veel verder afstand moeten nemen van tegenstander WZC, maar eerst was het Sven Veldhuis die oog in oog met doelman Wolter Bos niet koelbloedig genoeg bleek en in de doelman zijn meerdere vond en enkele minuten later kon ook aanvoerder Michiel De Gooijer Bos niet passeren in een unieke uitgangspositie. De SEH-aanvoerder mocht namelijk aanleggen vanaf 11-meter, aangezien daarvoor Veldhuis onreglementair gevloerd werd in het WZC strafschopgebied, maar de inzet van De Gooijer was te zwak en kon gekeerd worden door de WZC-goalie. Voor de gasten waren Mike Nijland en Emir Balavac nog het meest in de buurt van een doelpunt, maar doelman Gert Jan Barneveld bracht een paar keer goed redding.

Na de thee was er sprake van een ander spelbeeld, daar WZC nu enigszins kon profiteren van een stevige wind in de rug en SEH daardoor automatisch iets verder teruggedrongen werd door de Wapenvelders. Problemen daardoor voor thuisploeg SEH? Zo op het eerste aanzicht niet, maar het bleef oppassen geblazen voor de zoekende Balavac en de ingebrachte Everhard Stoffer, die de 'rode aanval' van nieuwe aanvullende impulsen moest voorzien in het tweede bedrijf.

Daarnaast werd er ook steeds meer gevraagd van de prima fluitende arbiter Gerwin Maathuis, die de eerste 45 minuten vrij eenvoudig doorstond, maar nu ook in helft twee een stapje extra moest doen en daarbij af en toe genoodzaakt werd om naar het borstzakje te grijpen. Diverse gele kaarten voor beide kampen in die fase kort na rust en één van die prenten werd opgevolgd door de belangrijke tweede treffer voor SEH.

Want Van der Most werd plusminus een kwartier voor tijd op randje zestien gevloerd door de fysieke Henk Boerdam (die geel incasseerde) en Rowin Moerenhout kon vervolgens dit buitenkansje verzilveren en daarmee de score verder op tillen tot 2-0. Een riante uitgangspositie voor SEH, dat het vanaf dat moment ook niet echt erg vond dat het teruggedrongen werd door WZC én de wind en eenvoudig kon leunen op haar defensie en doelman Barneveld. 

En WZC? De ploeg van Slinkman wilde wel naar voren voetballen, maar het elftal ontbeerde het 90 minuten lang aan enige vorm van creatief en aanvallend vermogen en moest geluk hebben dat of een bal op de juiste plek viel, of SEH mogelijk fouten ging maken op het eigen speelveld. Maar waar Barneveld in de eerste helft nog enigszins getest werd, had diezelfde doelman het de tweede helft ook bijna af kunnen doen zonder de bekende keepershandschoenen. Nijland was met een vrije trap vlak na rust nog het dichtst bij een treffer, maar zijn poging ging net naast.

De genadeklap werd vervolgens 10 minuten voor tijd uitgedeeld door Dennis Bijsterbosch. En opnieuw ging daar een fraaie actie van Veldhuis aan vooraf, die nu letterlijk op de achterlijn Boerdam kinderlijk eenvoudig liet staan, strak klaar legde op randje zestien en Bijsterbosch daarmee op zijn weg vond: 3-0.

Wedstrijd gespeeld tussen SEH en WZC, maar elders in 4C gebeurde nog van alles op de diverse velden. Want wie had gedacht dat VEVO, op pole position voor de 2e periode, vernederd zou worden in Hattemerbroek door De Boys met 4-1 en zodoende dus de tweede prijs van het seizoen aan haar neus voorbij zag vliegen? En Elspeet? Voor die ploeg werd het uiteindelijk eind goed al goed in eigen huis, doordat in de slotfase die ploeg uiteindelijk met 5-3 won en dus de tweede periode op haar naam mocht schrijven. Overigens was SEH bij rust virtueel even de koploper in de tweede periode, maar de ontwikkelingen op de andere velden tijdens de tweede helft waren voornamelijk ongunstig.

Zoals gezegd bleef het in Heerde dus 3-0 voor thuisploeg SEH en op die eindstand viel niks aan te merken. Waar in Wapenveld WZC mogelijk nog wel recht had op een punt, had die ploeg vandaag aanspraak op helemaal niets, waardoor SEH dit jaar zes punten heeft behaald tegen de bekende buurman en het gat tussen beide ploegen ook is gegroeid tot hetzelfde aantal punten.

Gevolgen op de ranglijst? Geen verschuivingen in de top drie, daar ook 't Harde en Zeewolde hun wedstrijd wisten te winnen. Periodewinnaar Elspeet haakt voorlopig aan bij SEH in jacht op die eerste twee, terwijl VEVO en WZC voorlopig even een pas op de plaats maken, kijkende naar de ranglijst in 4C.

Aanstaande zaterdag wacht voor SEH de uitwedstrijd bij EFC '58. Die ploeg uit Ermelo werd 10e in de tweede periode, maar zal vermoedelijk vol gas willen geven in de eerste wedstrijd van de nieuwe, derde, periode. Tegenstander van vandaag, WZC Wapenveld, ontvangt volgende week op het eigen Monnikenbos Noord Veluwe Boys. Aan trainer Slinkman de taak om zo aan het begin van die laatste periode alle spelers weer 'on speaking terms' te krijgen.

Opstelling SEH: Gert Jan Barneveld; Rowin Moerenhout, Hein Dezijn, Michiel de Gooijer (C), Owen Niemeijer; Harmen van Oene (69. Hermen de Jager), Dennis Bijsterbosch, Sven Veldhuis; Frank Olthuis (55. Rick Zandvliet), Jeremy van de Beek (73. Mathijs Logtenberg) en  Wessel van der Most

Toeschouwersaantal: circa 500

Primera man of the match: Sven Veldhuis