SEH opnieuw onderuit in derby

Zondag 10 maart 2019

Het eerste elftal van SEH heeft na een lange serie zonder nederlagen weer eens verloren in de competitie. In Veessen was VEVO, dat in Heerde ook al met 1-2 won, met 3-0 te sterk voor de Heerdenaren.

Ondanks de bij tijd en wijle onstuimige weersomstandigheden met veel wind en hagelbuien, waren er toch nog een stevig aantal bezoekers aanwezig op Sportpark de Noord te Veessen. Allen nieuwsgierig naar de kraker tussen VEVO en SEH, die beiden al geruime tijd ongeslagen waren in competitieverband en daardoor aardig opgerukt waren in de algehele stand en dus ook periodestand.

En waar normaliter een ezel zichzelf geen tweemaal stoot aan dezelfde steen, deed SEH dit gisteren in Veessen wél. De thuisploeg deed weinig anders dan in Heerde; namelijk het tonen van weinig tot geen voetballende intenties en het continu met lange ballen zoeken van aanvalsleider Bronsink en zijn handlangers, om zodoende snel gevaar te kunnen stichtten.

En die tactiek beheerst de ploeg van VEVO-trainer Leerdam, zo bleek gisteren ook maar weer eens, tot in de perfectie. Binnen vijf minuten mocht Jeroen Bronsink al aanleggen vanaf 25 meter met zijn befaamde rechter poot via een vrije trap en schoot hij de bal verwoestend hard door de muur en via de binnenkant van de paal achter doelman Gert Jan Barneveld. 

Zaak voor SEH om zichzelf snel op te richtten tegen thuisploeg VEVO, dat gesteund door die erg vroege voorsprong nog meer haar favoriete spel kon gaan spelen met de laatste linie in en rondom de laatste zestien, gokkende op snelle uitvallen en de ruimte achter de SEH-defensie.

In het restant tot de thee had SEH dan ook het meeste de bal, maar de ploeg van trainer Pascal Diender deed daar in aanvallend opzicht veel te weinig mee, waardoor het in het eerste bedrijf niet verder kwam dan enkele speldenpikjes van afstand, waardoor VEVO terecht met 1-0 ging rusten. Niks aan de hand natuurlijk nog voor SEH, wetende dat de ploeg elk duel tot dusver in de competitie wel een aantal prima mogelijkheden wist te creeren, en er nu ook nog gewoon 45 minuten resteerden om het één en ander recht te kunnen zetten.

Maar hoe de 2-0 tot stand kwam voor de thuisploeg was misschien wel kenmerkend voor de middag van SEH. Waar de ploeg nog alleraardigst uit de kleedkamer kwam en veelal actief was op de helft van VEVO, was het na 53 minuten spelen zo maar eens 2-0 voor de thuisploeg. En hoe: VEVO-doelman Liefers raapte de bal in zijn eigen box op, wilde met een vlotte spelhervatting zijn voorwaartsen zoeken maar verasste zelf rechtstreeks met zijn uittrap zomaar doelman Barneveld, die mogelijk gehinderd door enige hagel en de straffe wind niets meer kon doen en verbouwereerd achter bleef: 2-0.

Een mokerslag voor SEH, dat refererend aan de ezel, net als in Heerde een aantal maanden geleden de zaken bij een aantal situaties zo maar weggaf en nu voor een hels karwei stond, tegen het moreel gesterkte VEVO. Trainer Diender wisselde meteen aanvallend, in de hoop een vlotte aansluitingstreffer te kunnen creëren, maar alleen invaller Frank Olthuis was mogelijk dichtbij die o zo nodige 1-2, maar zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal.

Scheidsrechter Smit vond het in de slotfase ook nog nodig om zijn aanwezigheid te tonen, door overdreven aan de kant van het publiek, handelend op te gaan treden. Zijn houding zat daarbij een aantal keren tegen het pedante aan: totaal onnodig in een derby die af en toe wel hard was, maar waar lang niet zo veel kaarten getrokken hadden hoeven te worden als Smit uiteindelijk deed. Een leerschool voor de jonge arbiter, die met zijn optreden in het tweede bedrijf alleen maar voor frustratie zorgde aan weerszijden.

Tijdens die kaartenregen in het tweede bedrijf kreeg Sander Draaijer dus ook nog zijn tweede gele kaart voor geschoteld, toen hij verwikkeld raakte in wat duw- en trekwerk aan de zijlijn en Smit het af deed met dus geel voor beide spelers. Daardoor werd de opgave voor SEH feitelijk onmogelijk met een mannetje minder, helemaal toen vlak voor tijd Colijn de thuisploeg in veilige haven schoot na balverlies in de SEH-verdediging: 3-0.

Een terechte nederlaag voor een onmachtig SEH in Veessen, tegen VEVO dat zich uitstekend wapende tegen SEH en won op karakter en via een strijdwijze waar het al wedstrijden lang mee ongeslagen is in 4C.

Voor SEH een vervelende misstap op de route naar een ieder geval een prijs aan het einde van de rit, maar er is nog zeker niks aan de hand voor het elftal van Diender dat nog steeds 3e staat en zich volgende week al weer kan revancheren in competitieverband. En wat is dan lekkerder als buurman WZC Wapenveld de gang naar Sportpark de Eeuwlanden moet maken? Die ploeg zal nog wel wat recht willen zetten met het oog op de eerste confrontatie dit seizoen in Wapenveld, toen SEH met 0-1 zegevierde in het hol van de leeuw. Opnieuw een belangrijk potje dus voor SEH, maar ook zeker voor WZC. Voor beiden geldt namelijk zo langzamerhand wel: buigen of barsten, gezien de standen en de status van ploegen als 't Harde, Zeewolde en dus eigenlijk ook wel VEVO.

Publiek is uiteraard aanstaande zaterdag van harte welkom op Sportpark de Eeuwlanden voor de gemeentederby SEH - WZC Wapenveld. De muzikale omlijsting zal verzorgd worden door Wimmie Bouma. Kom op tijd, want vol is vol en op is op en vergeet vooral voortijd niet de Witte Muizen Poule in te vullen!

Opstelling SEH:

Barneveld; Moerenhout, Van der Steege (38. Dezijn), De Gooijer (C), Niemeijer; Van Oene (58. Olthuis), Bijsterbosch, Logtenberg (64. De Jager); Van de Beek, Draaijer en Van der Most

Toeschouwersaantal: 350