Meidenvoetbal klaar voor de toekomst

Dinsdag 29 januari 2019

Het meiden- en damesvoetbal is enorm in ontwikkeling. Niet alleen mondiaal en nationaal, maar zeker ook lokaal. Kijk maar naar voetbalvereniging SEH in Heerde. Daar is de meidentak, met zo´n 100 voetbalsters, met een flinke opmars bezig. Het betekent ook dat er soms twee stappen vooruit worden genomen en vervolgens weer eentje terug.

Het eerste meidenteam is bij SEH van start gegaan in 2009. ,,Sindsdien is het heel snel gegaan. Tot twee jaar geleden hadden we nog geen vrouwenteam. Die is er nu ook. We hebben teams van alle leeftijden gevuld en het is de grootste vrouwentak in de omgeving”, zegt Martin Borreman trots. Hij is sinds kort de vaste trainer van de SEH Vrouwen. ,,Het betekent ook dat er steeds meer goede sturing en begeleiding nodig is.”

En daar is de voetbalclub druk mee bezig, zeker ook vlak voor de start van de voorjaarscompetitie. ,,We hebben bijvoorbeeld een beleidsplan opgesteld. Daarin staat dat we binnen tien jaar voor iedere categorie zeker twee teams kunnen hebben. Dan valt er wat te kiezen. We hebben grootse plannen, maar is er ook veel aanbod. We willen iedereen wat aanbieden.”

Maar soms krijgt de relatief jonge meidentak bij SEH ook met tegenslag te maken. ,,De Meiden onder 19 zijn wat speelsters verloren. Daar hebben we met zijn allen werk van gemaakt, ook het jeugdbestuur en het bestuur. Uiteindelijk hebben we besloten er één grote groep Vrouwen 1 van te maken, met de jeugdleden dus erbij. Dat is nu een grote groep, waarin we meer kunnen kiezen. Iemand die wat pijntjes heeft kan bijvoorbeeld even bijkomen. Voor volgend jaar hopen we natuurlijk weer op een Meiden onder 19. Iedereen is welkom”, vult Eric Wagenaar namens het jeugdbestuur aan.

Door de wisselingen in teams hebben er ook veranderingen plaatsgevonden bij de trainers. Martin Borreman wordt nu de vaste trainer van de Vrouwen 1. Tonnie Hofmeijer wordt de trainer van de Meiden onder de 15 en André Nieuwenhuis van de Meiden onder 17. Met deze samenstelling is SEH zeker weer klaar voor de toekomst.

En daar is ook alle reden toe, want de prestatie mogen er zijn. De MO11-1, MO15-1, MO17-1 en de MO19-1 van SEH hebben allen een promotieplek behaald in de afgelopen najaarscompetitie. Een mooie prestatie, die nog maar eens aangeeft dat het niveau van het meidenvoetbal bij SEH echt in de lift zit. ,,Dat is echt een goed teken aan de wand”, zegt Borreman. ,,We gaan nu nog voor meer betrokkenheid bij de speelsters. En plezier blijft natuurlijk ook belangrijk.”

Borreman noemt een voorbeeld van betrokkenheid: ,,We moeten met elkaar de vereniging maken. Dat is ook de kracht van SEH. Het belang van de vereniging staat bovenaan. Het betekent dat oudere meiden jeugdtrainer kunnen worden van de jongere teams. Zij zijn de trainers van de toekomst. Of scheidsrechter kan ook.” Eric Wagenaar vertelt verder: ,,We gaan nu bij SEH 1 ook de teams van de week introduceren, ook bij de meiden. Dan zijn ze ook op zaterdagmiddag op de voetbal en gaan ze bij elkaar kijken. Zo zien we het graag.”

Bovenal is het belangrijkste natuurlijk plezier. ,,Dat kunnen wij hier bieden”, aldus Borreman. ,,We hebben een grote groep, dus je kunt altijd met leeftijdsgenoten meedoen. En in een groep van jouw leeftijd en op je eigen niveau.”

Er zijn ongetwijfeld meiden of dames die graag meer informatie willen over het spelen bij één van de meidenteams. En dat kan natuurlijk! Bel, mail of app naar Eric Wagenaar (06-47051980/ ericwagenaar1974@gmail.com) voor meer info en de mogelijkheden.